The Kelantan Times

Membangun Bersama Islam

Pembangunan Lembah Sireh (Kota Bharu Waterfront)

with 15 comments

Tahukah anda bahawa Projek Pembangunan Lembah Sireh (Kota Bharu Waterfront) merupakan hartanah terbesar negeri Kelantan yang mana keseluruhan projek dianggarkan bernilai RM 2 Billion sedang dimajukan oleh Pemaju Liziz Standaco Sdn Bhd. Pembinaan projek tersebut  dibangunkan diatas tanah berkeluasan 202 hektar ditebing arteri Sungai Kelantan dan Jambatan Sultan Yahya Petra dijalankan mengikut beberapa fasa iaitu fasa  1 telah pun siap sepenuhnya merangkumi pasaraya Tesco serta puluhan lot-lot kedai dan kini difahamkan ia telah memasuki fasa kedua yang membabitkan pembinaan 2,000 lot-lot kedai, pasaraya antarabangsa, hotel terkemuka dan esplanade sepanjang 4km walaupun pembinaannya dikatakan sedikit perlahan.

Pembangunan Lembah Sireh (KB Waterfront)

Dimajukan oleh Liziz Standaco Sdn Bhd.

Pelan Konsep (Kota Bharu)

Pelan Konsep (Tumpat) - Lihat infrastruktur didalam kotak berwarna hitam.

Ia Dibahagi kepada empat zon: Zon A - Bahagian Barat Zon B - Selatan Zon C - Depan Kota Bharu Zon D - Kg. China

Pelan Susur Atur

Pelan Jaringan Jalanraya

 Sejarah Lembah Sireh.

Suatu ketika dahulu.

Terletak di arteri Sungai Kelantan

KB Waterfront: Imej Satelit.

 

Dibangunkan diatas bekas tanah pertanian

Realiti Semasa:

Projek Lembah Sireh Fasa 1 dari arah Jambatan Sultan Yahya.

About these ads

Written by Muhammad Ismail Ibrahim

June 27, 2011 at 11:13 AM

Posted in Infrastructure

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kawe sedih sebenar tengok projek ni..napok pemaju supo duk tumpu ko keuntungan dia jah tp janji2 masa mula2 dulu kata nak buat terminal bas,masjid,fasiliti untuk orang kelantan xtau g mano doh..baru2 ni launch projek baru plok,,demuara luxurious houses n apartment dgn harga sapa 5 juta..kawe rusing takut2 bumiputera dinafikan hak jah slepas ni sbb kawe banyak doh cek pemaju2 cina ni meme dia jual lot banyk kepada non-bumi walaupon ramai bumi hok mampu beli..harap kerajaan negeri pk la jugak benda ni..napok supo kena tipu doh kerajaan negeri dale [rojek ni..

    chaom

    August 7, 2011 at 3:16 PM

    • ambo ado terfikir juga gapo hok demo royak, tapi nok wak guano demo tu ado pitih demo tu buleh buat gapo sajo hok demo tu nok tanpa ada sense of belonging sebagai kelantan ownership. kelantan ni lubuk bumiputra. ambo khuatir kelantan akan jadi seperti negeri2 lain 5-10 tahun akan datang walau dilihat kemajuan Kelantan setanding negeri2 lain tapi hakikatnya kita Bumiputra yang ramai merempat di bumi sendiri. bukan bermain soal ekuiti atau tidak tapi biarlah pemimpin2 tidak digelapkan dengan pitih tanpa berfikir soalkepentingan generasi akan datang. Wallahu A’lam.

      Muhammad Ismail Ibrahim

      November 1, 2011 at 12:34 PM

  2. saudara chaom,

    boleh bagi nama bumiputra yg nak beli lot2 kedai tu.

    sekian

    jali nise

    September 16, 2011 at 4:39 PM

  3. napok loni koho banyok oghe malayu slow2 tp pasti akn keluar dri bndr tu dan duduk di pinggir bandr mcm org2 mlayu negeri laen

    zhari

    September 26, 2011 at 9:40 AM

  4. Projek lembah sireh ni mengikut fasa bey wei.Semua masjid,bas terminal,pasar tu sudah dirancang dan diluluskan pembangunanya nanti. fasa 1 tesco dan shoplot kelilingnya, fasa 2 kawasan perumahan mewah, fasa 3 terminal bas,shopping complex dan fasa 4,5,6 ….12.Projek perumahan mewah tu launch seperti yang dirancang.tak boleh la nak lompat g buak hok tu hok ni suko ati.Semua berjalan atas kelulusan dan persetujuan pihak berkuasa negeri.Berkenaan harga perumahan DE MUARA RESIDENCE tu paling mahal rm3.5juta utk banglo 3 tingkat fully furnish dilengkapi gymnasium,kolam renang dan lift diatas keluasan 7000 kaki persegi bagi sy ” padey dengey rego la “. Harga tanah dikawasan situ pun dah mencecah rm2j utk satu ekar.memang berpatutan la harga rumah tu dengan pasaran semasa sekarang.haaaa pasal developer jual ke non bumi sahaja tu xbetul doh tuuu.stakat saya tahu rumah banglo 3.5juta tu 3 orang dah buyer melayu beli.Pihak Liziz Standaco tidak memilih buyer.asal u mampu u boleh beli.xcaya cuba beli haha.untuk keterangan lanjut berkenaan residential unit sila ke sales gallery di belakang tesco.and believe me , I KNOW. wasallam

    Penyelamat Dunia

    September 27, 2011 at 2:58 PM

    • bagus la lagu tu..kawe concern jah bukan royak dia dok bagi ko ore melayu..kawe ambik contoh drpd pemaju projek2 lain supo apartment 1residence gapo tuh..xse wi jadi supo projek tu la..kalu nak cek ramai ke dok ore melayu beli sesuatu properties boleh g ke laman web KPKT..

      syaom

      January 12, 2012 at 11:42 AM

  5. ambo suka sgt kalu projek pembangunan di kota bharu begitu pesat skg, tapi ambo takut yang penghuninya non bumi pula sedangkan melayu makin jauh dari kota, tgk macam bandar bandar besar yang lain disebelah sana nun.

    wan hussein

    October 29, 2011 at 8:13 AM

    • ambo pun sependapat dengan demo. harap2 bumi dapat bersaing untuk tinggal di bandar Kota Bharu. tempat2 lain tiada harapan doh.

      Muhammad Ismail Ibrahim

      November 1, 2011 at 11:46 AM

  6. Saudara, saya juga terkilan dgn keadaan di kb sekarang, pihak tertentu banyak mengejar pembangunan utk disetandingkan dgn bandar lain di m’sia, tapi kita korban nilai-nilai sedia ada dan keunikan di bumi kb sendiri eg. kurang kehijaun dan taman kota, aspek kebersihan tidak diutamakan. Suatu masa dulu ramai pelancong tertarik dgn Pasar malam padang bas di KB.

    Rosli

    November 16, 2011 at 3:18 PM

    • dulu sibuk kata kelantan xde pembangunan, dah buat macam2 plak….

      zack

      February 12, 2012 at 9:05 AM

  7. Assalamualaikum..nok tanya sikit. Kawasan tepi sungai dekat pengkalan paisr tu bilo agaknya nok di majukan?

    abdul halim

    January 27, 2012 at 10:17 PM

  8. ambo tak kisah oghe melayu ko dok, asalkan muslim. tu jah hok penting sekali. melayu..cino atau lain-lain tuh buke hok nentu nasib kito denung seksok..

    Liziz ni stabil ko dok? Sebab hajat nok jugok beli seunit situ.
    Allahua’lam~

    Oghe jauh

    March 14, 2012 at 1:15 AM

  9. tgk la.. ni projek kerajaan pusat yang dah 2 tahun tertangguh dari tarikh asal. daripada pemaju redland hinggala pemaju sekarang dah 3 kali tukar pemaju. tahun ni Alsultan Kelantan nk tgk projek ni siap jugok walaupun satu hala perjalanan. Alhamdulillah walaupun kb pesat membangun sekurang2nya masih ada org melayu kita berniaga, contoh paling mudah KBMALL kat sana pun ada org melayu kita berniaga… taukeh bowling kbmall & bilion pun org melayu jgk… Insyaallah Islam dijunjung di negeri kita…

    hatim

    June 1, 2012 at 4:29 PM

  10. ambo saranke agar semua anok klate (muslim) perantaue hok kayo rayo di luar tu pakat beli hartanah di sini agar kekal menjadi milik bumiputera. ko guano???

    anak klate perantaue

    June 9, 2012 at 2:25 PM

  11. Homesick weh tgk gambar2 ni…waaaaaaa…!!!!nok kelik…!!!!!

    sudip

    July 22, 2013 at 12:38 PM


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 77 other followers

%d bloggers like this: