The Kelantan Times

Writer of Life

Bandar Satelit Islam, Pasir Tumboh: Pelaksanaan hampir 40%.

leave a comment »

Unit-Unit Fasa 1

Unit-unit Fasa 1.

Pandangan Keseluruhan Unit.

Pandangan hadapan.

Unit-unit hadapan Fasa 1 siap sepenuhnya.

Keseluruhan Unit A

Pandangan keseluruhan Unit B

Gambaran artistic keseluruhan Bandar Satelit Islam Pasir Tumboh.

Kemajuan Projek Bandar Satelit Islam, Pasir Tumboh kini telah sampai ke tahap 40 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir 2012 atau pun awal 2013. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan, projek itu sebagai penambahbaikan kepada Pondok Pasir Tumboh, dengan mengekalkan struktur asalnya. Ia bakal dijadikan sebagai tempat ibadat, pusat pengajian agama Islam, dilengkapkan dengan hotel serta kedai. Projek Bandar Satelit Islam satu projek usahasama antara Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) dengan sebuah syarikat swasta, MSO Corporation Sdn Bhd. Tinjauan blogger mendapati projek pembinaan Bandar Satelit Islam, Pasir Tumboh fasa 1 telah siap sepenuhnya daripada keseluruhan 5 fasa, pembinaan fasa 2 dan 3 hampir 40 peratus manakala fasa 4 & 5 masih di peringkat kerja-kerja asas.

Sementara Produk Pelancongan Kandis, Bachok seluas tujuh ekar dalam kawasan Pondok Moden (Pusat Pengajian Pondok), Bachok pula dibangunkan dengan kos RM18 juta. Dibangunkan hotel apartmen yang ketinggiannya 16 tingkat, mempunyai 107 unit bilik apartmen, sama ada berbentuk satu bilik, dua bilik dan juga tiga bilik bagi satu-satu unit, terletak di dalam kawasan Pondok yang berkonsepkan berkonsepkan ‘Bakti Katil’ dan ‘Perkongsian Masa’ (times sharing syarie) di samping disediakan untuk pesara-pesara dan pelajar IPTA.

Dengan konsep ‘Bakti Katil’ di mana sasarannya ialah untuk jutawan anak-anak Kelantan yang berada di perantauan, mereka boleh menempatkan keluarga mereka, manakala konsep ‘Perkongsian Masa’ pula membolehkan pembeli memberi sewa kepada orang lain atau menetap sendiri dalam tempoh beberapa hari atau waktu. Sementara ‘Hotel Untuk Pesara’ pula membolehkan sama ada pesara berkenaan menetap di situ atau menetap ketika pulang dari perantauan.

Dan pembinaan hotel itu ‘mengadunkan’ suasana antara masjid dan pondok serta antara laut dan kawasan rekreasi untuk percutian. Kemasukan pelancong domestik dan antarabangsa ke negeri ini pada 2009 ialah seramai 4.8 juta orang yang terdiri daripada 4.2 juta pelancong domestik, manakala pelancong antarabangsa ialah 0.6 juta. Sementara itu, jumlah kemasukan pelancong bagi 2010 ialah 78.76 peratus.

Membangun Bersama Islam!

lihat..

Entri lamaKelantan’s Future: Bandar Satelit Islam Pasir Tumboh.


 

Advertisements

Written by Muhammad Ismail Ibrahim

February 11, 2011 at 10:55 AM

Posted in Infrastructure

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: