The Kelantan Times

Writer of Life

KB Mall & Terjunan Half Somersault.

with one comment

Hari-hari normal di KB Mall...

Al-kisah daripada suasana kedamaian petang Khamis di Kota Bharu, terselit kisah seorang gadis ini. Alahai adik manis, al-kisah di sebuah pasaraya tersohor di Kelate. Barang sesiapa yang mengenali Mid Valley dan tidak mengenali KB Mall, maka dia bukanlah dikalangan orang-orang Kelate. 🙂 KB Mall… hypermarket seindah nama, yang amat kusayangi dan kucintai, dan juga bikin hatiku tersentuh bila mana semalam, yang merupakan satu sejarah, buat pertama kalinya, kejadian bunuh diri (tapi selamat) paling famous direkodkan terjadi di KB Mall selepas insiden KB FALL. Malang sekali terjunan separuh somersault itu tidak menjadi kerana ketangkasan pihak bomba yang datang tepat pada masa nya dan juga salah satu faktor bahawa ia terjadi di KB Mall dan bukannya Kota Sri Mutiara, Billion yang merupakan struktur binaan tertinggi di Pantai Timur :). Buat pertama kalinya kejadian terjunan tanpa parachute di KB Mall direkodkan dalam sejarah Kelantan moden kerana almaklumlah sebelum ini tiada bangunan-bangunan yang tinggi di Kota Bharu. 🙂 Dan jika adapun kejadian bunuh diri sebelum ini sekalipun, ia merupakan satu rekod sulit oleh PDRM di Kelantan. Mungkin teori dan motif bunuh diri semalam adalah tidak kena mengena dan tiada kaitan langsung dengan kematian Mendiang Teo Beng Hock ataupun Alvin Kong.

Cakap tentang kes bunuh diri ini, tiba-tiba saya teringatlah pulak akan satu dialog dalam babak bunuh diri dari salah sebuah filem tersohor arahan Gemuloh Tan Sri Dr. P.Ramlee iaitu Madu Tiga (1964.) Bila mana Apek sedang duduk bercangkung di atas pokok, akibat PUTUS HARAPAANN…. Dan katanya…
(lihat minit ke 4:30)

Quotes:
“Amoi ya.. sampai hati ninda tinggalkan kanda…”
“naripada hidup lagi baik gua mati..”
“hai tuhan, ampunkan la gua punya nosa..”
……
“banyak tinggi.. mekecai gua punya badan..”
Tuanadee…
Tup tup.. sampai ‘syurga’..
“ haiya.. baru gua tau.. lupenye olang mati naik keleta lecing yaa..”
……
P.Ramlee pon mencelah… “Apek.. lu sudah mati bukan..?
Apek… ”yaa.. gua baru mati… turujun pokok..”
P.Ramlee… “Apasal lu terjun pokok?
Apek… “pasal.. PUTUS HARAPAANNN….”
~he he he~
“…dan seterusnya P.Ramlee pula ingin membunuh diri setelah melarikan diri dari Kak Tipah, Kak Hasnah & Rohani…” 🙂

Setelah menonton untuk entah kali ke berapa juta dan mengamatinya, Kita harus akui bahawa jenaka yang dihasilkan oleh Gemuloh Tan Sri P.Ramlee memang genius dan ‘evergreen’ .. Beliau gemar menyelitkan banyak mesej dalam karyanya untuk ditelaah dan dikaji. Lawaknya yang sinis sedikit sebanyak terasa diri ini disindir, betapa, dalam kita memainkan watak masing-masing dalam kehidupan seharian.

Klip ini sekarang sedang hangat bertebaran di alam maya Kelantan dan seanteronya… dan bakal memecahkan kutipan penonton Filem Hantu Kak Limah… ~he he he~ Mujurlah 4 keping tilam sempat diletakkan pihak penyelamat…

Angle 1 :

Angle 2:

dan juga versi bergambar:

Akhbar Versi Kosmo!. (tapi tajuk yang di highlight itu agak menampakkan yang mereka anti-Kelantan)

Sumber: Kosmo!

Dan Versi Berita Harian

Sumber: Berita Harian.

Artikel ini adalah sekadar berkongsi jenaka yang mendidik kita dalam kehidupan bermasyarakat. Tidaklah bermaksud menghina, mencaci dan mengeji, kerana ia sebenarnya bertujuan untuk memberi peringatan kepada diri kita dan masyarakat supaya tidak melakukan perkara yang dimurkai Allah. Manusia yang baik, tidak akan menambahkan kesusahan orang lain. Sama-samalah kita berdoa semoga gadis berkenaan mendapat hidayah daripada Allah. Barakallah….

Advertisements

Written by Muhammad Ismail Ibrahim

March 25, 2011 at 7:42 AM

Posted in News

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. budok tino nih…chaqq tuk woh lanah sungguh…buke ore klate nih.. 🙂

    Mat_chaqq_tukk

    May 27, 2011 at 7:04 PM


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: